سرطان تخمدان
سرطان تخمدان دارای علائم مختلفی می باشد. دربرخی موارد سرطان تخمدان در اوایل علائم زودرس ایجاد می کند، اما در بسیاری از زنان تا زمانی که سرطان پیشرفت نکند علائمی ظاهر نخواهد شد.
نشانهها و علائم سرطان تخمدان عبارتند از:
ورم یا نفخ شکم - احساس سیری زود هنگام پس از شروع به غذا خوردن- کاهش وزن- احساس ناراحتی در ناحیهی لگن خاصره- تغییر در عادات رودهای مانند یبوست- نیاز مکرر به دفع ادرار.
آگاهی ازعلائم می تواند به تشخیص ودرمان زودتربه ما کمک کند.
تشخیص زود هنگام
هیچ آزمایش غربالگری قابل اعتماد یا آزمایش تشخیص زودهنگام برای سرطان تخمدان وجود ندارد. اگریک خانم علائم و نشانه های سرطان تخمدان داشته باشد، پزشک او احتمالا یک معاینه لگن کامل، سونوگرافی ترانس واژینال یا لگنی، آزمایشات رادیولوژیکی مانند سونوگرافی یا CT-scan transvaginal و آزمایش خون CA-125 انجام خواهد داد. هیچ کدام از این آزمایش ها به صورت جداگانه به طور قطع نشانگر سرطان تخمدان نیستند؛ آنها هنگامی که درترکیب با یکدیگر استفاده می شوند، موثر هستند.
تغذیه:
استفاده ازسبزیحات تازه مانند کلم برگ، پیاز،اسفناج
مواد پروتئینی مانند: ماهی
برخی عوامل میتوانند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از :
- سن: سرطان تخمدان ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. ولی بیشتر در ۵۰ تا ۶۰ سالگی بروز پیدا میکند.
- جهشهای ژنتیکی وراثتی: درصد اندکی از سرطانهای تخمدان در اثر جهشهای ژنتیکی وراثتی اتفاق میافتند. ژنهایی که احتمال سرطان تخمدان را افزایش میدهند، ژن سرطان پستان ۱ (BRCA۱) و ژن سرطان پستان ۲ (BRCA۲) نام دارند. پژوهشگران این ژنها را در خانوادههایی یافتهاند که چندین مورد از سرطان پستان در آنها مشاهده شده است. احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در زنانی که این ژنهای جهشیافته را دارند، نیز بهطور چشمگیری افزایش مییابد. جهشهای ژنتیکی که موجب بروز سندروم لینچ میشوند (که با سرطان روده بزرگ مرتبط است) نیز احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش میدهند.
- درمان با جایگزینی هورمون استروژن: این روش درمان، درصورتی که برای مدت طولانی یا با دوز بالا استفاده شود، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش میدهد.
- سنین شروع و اتمام چرخهی قاعدگی : شروع چرخههای قاعدگی قبل از ۱۲ سالگی یا شروع یائسگی بعد از ۵۲ سالگی یا بروز هردوی این موارد با هم، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش میدهد.
- نداشتن سابقهی بارداری؛
- درمانهای ناباروری؛
- استعمال دخانیات؛
- استفاده از وسایل داخل رحمی؛
- سندروم تخمدان پلی کیستیک: که شایعترین اختلال غدد درونریز در زنان است.
- اگر سابقهی خانوادگی ابتلا به سرطان تخمدان را داشته باشید، ممکن است که پزشکتان در بازههای زمانی منظم تصویربرداری از لگن یا آزمایش خون تجویز کند.
- هیچ راه قطعی برای پیشگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد. ولی برخی عوامل، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش میدهند. این عوامل عبارتند از:
- استفاده از داروهای خوراکی ضد بارداری، مخصوصا برای مدت بیشتر از ۱۰ سال؛
- سابقهی بارداری؛
- سابقهی شیردهی به نوزاد؛
- مصرف روزانهی آسپرین.